joi, 29 august 2024

Eveniment: Limba Română și prietenii

 

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din județul Hunedoara, a organizat, în ziua de 28 august 2023, un eveniment cultural-literar cu titlul ZIUA LIMBII ROMÂNE, cu un citat din Gheorghe Sion: „Mult de dulce și frumoasă limba ce-o vorbim,/ Altă limbă armonioasă ca ea nu găsim”.


Manifestarea a fost dedicată Zilei Limbii Române, sărbătoare națională care se sărbătorește, de obicei, la 31 august, dar, din motive obiective, organizatorii au preferat ziua de 28 august pentru a da posibilitatea ca mulți iubitori de cultură să poată participa la acest eveniment.

Directorul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, Ioan Sebastian Bara, a organizat momentul aniversar împreună cu personalul bibliotecii, asistat de membrii ASOCA (Asociația Oamenilor de Cultură și Artă din județul Hunedoara). Dânsul a evocat importanța evenimentului.

Au condus cu pasiune, căldură și deschidere poeta Paulina Popa, scriitorul Aurelian Sârbu, pensionar, fost profesor de limba și literatura română.  Au participat mai mulți iubitori de cultură, scriitori din județ, poeți, profesori. Biblioteca a asigurat cele necesare, inclusiv căldura de care este nevoie în aceste momente festive. S-a cântat Imnul Național, apoi au avut scurte expuneri sau au recitat, printre alții: Paulina Popa, Camelia Ardelean, Nicolae Crepcia, Aurelian Sârbu, Daniel Marian, Radu Igna, Dan Valentin, Daria Dalin, Gabriel Petric, Doina Bălțat, Constantin Stancu, actrița Isabela Hașa, toți transmițând fiorul liric și magia limbii române.

Doamna Doina Bălțat, profesor, membru al UZPR, a făcut o scurtă „istorie” a limbii române, prezentând importanța activității unor personalități în consolidarea acesteia, plus dezvoltarea limbii literare sau a limbii în diverse domenii de specialitate.

Doamna Paulina Popa a menționat frumusețea limbii române așa cum au promovat-o poeții de-a lungul timpului.

Domnul Radu Igna a ținut să precizeze dinamica limbii române, influențele care o pot modela, dând exemplul perioadei industrializării Europei când o serie de cuvinte au pătruns în vorbirea de zi cu zi.

Au recitat din creațiile lor o serie de poeți, iar creatorii populari au pus în evidență nuanțele limbii române în mediul rural, cu acea sonoritatea aparte.

Au fost și momente în care s-au arătat aspectele negative care influențează limba română, împrumutul preluat fără luciditate și discernământ din alte limbi străine, un cosmopolitism de cartier. A fost evidențiat umoristul Dumitru Hurubă, scriitor din județ care anul acesta împlinește 80 de ani, care a satirizat modul în care unii folosesc limba română în viața de zi cu zi, afectată de neologisme și o falsă cultură.

Constantin Stancu a prezentat un pamflet legat de folosirea abuzivă a cuvintelor străine în vorbirea de zi cu zi.  

Dumitru Dumitrescu a rostit o scurtă notă despre frumusețea limbii române.

“Ziua limbii române” a fost ocazia prin care cei care iubesc cultura să se întâlnească și să schimbe păreri. Cei prezenți au putut prelua revista „Vox Libri”, editata de bibliotecă și revista „Piedestal”, editată de ASOCA. Limba română a dus la coagularea conștiinței naționale: Constituția, Biblia, numeroasele cărți ale românilor, stabilizarea dreptului civil și a celui comercial, a diplomației și spiritului universitar. De-a lungul timpului, în județul Hunedoara, scriitorii și oamenii de cultură au iubit limba română: Eugen Evu, Dumitru Hurubă, Ioan Evu, Dumitru Velea, Radu Igna, Ioan Barb, Daniel Lăcătuș, Mariana Pândaru, Valeriu Bârgău, Gligor Hașa, Radu Ciobanu etc. Biblioteca județeană din Deva păstrează acest tezaur de cultură și limbă română în rafturile ei. Numeroase reviste care apar în județ au promovat cultura și limba română:  Banchetul, Semne, Ardealul literar, Nova Provincia Corvina, Algoritm literar, Ritmuri hunedorene, Vox Libri, Columna, Arena, Piedestal…

Unele au dispărut din viața socială, biblioteca păstrează colecțiile ca moment de cotitură în istoria recentă.

La final cei prezenți au legat prietenii, s-au întreținut la o agapă, au schimbat cărți, reviste.

Ziua Limbii Române, o sărbătoare de suflet…

 

A notat C Stancu Hațeg©


*Foto: Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu”.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu