joi, 10 octombrie 2024

CANONUL LITERAR ȘI VREMURILE ÎN SCHIMBARE

 

Canonul literar de azi…

 

 

Lista canonică: 100 de poeți români în 100 de ani (1918-2018), denumită pe scurt „Lista poeților canonici români” sau „Lista”, este un demers important și necesar (vezi: https://uniuneascriitorilor.ro/2019-02-01-o-lista-canonica-a-literaturii-romane-proza-si-poezia-1918-2018). Propune o bază de dezbatere pentru lumea literară și pentru iubitorii de cultură. Publicul are un document, stabilizat la un moment dat, pe baza căruia se poate discuta, comenta, argumenta și trage concluziile necesare. Comentariile sunt necesare pentru că atrag privirile cititorilor asupra unor opere importante care reflectă viața socială românească de-a lungul timpului și pun în lumină viața spirituală viabilă a individului aflat sub vremuri. Comentariile au un impact pozitiv deoarece atrag păreri diverse, atrag viziuni de viață diverse, pun în joc paradigma literaturii în lumea de azi. Fără literatură societatea ar fi fără perspectivă. „Lista” reflectă gândurile celor care au lansat-o, identitatea lor și a vremurilor.



Cei chemați să decidă asupra „Listei” sunt persoane avizate în cea mai mare măsură, dar efectul este și unul subiectiv. „Lista” reflectă viziunea lor despre literatura română, credințele lor, speranțele lor... Este o apreciere destul de subiectivă. Efortul de a fi obiectivi merită subliniat. Putem reține:

a)             Fenomenul literar este mult mai bogat decât cel surprins în fotografia de moment al demersului și pare a nu fi fost gestionat cu dreaptă măsură. Dar gloria și măreția se bazează mereu pe nedreptate…

b)             Lista acoperă neajunsurile din literatură, capacitatea slabă de a gestiona gama largă a cărților apărute, personalitatea poeților care au scris, viziunea diversă implicată în aceste opere.

c)             Lista nu are în vedere cărțile apărute în format electronic, operele publicate în diferite domenii virtuale și această autolimitare are efecte pe termen lung. Viitorul constituie un mod de inspirație la fel precum prezentul/ trecutul fotografiat în „Listă”. Lumea se schimbă brutal și rapid sub ochii noștri.

d)             Nu sunt programe (soft) speciale pe calculator pentru analiza de ansamblu a fenomenului literar fotografiat de actorii decidenți. Probabil au refuzat acest instrument necesar la data publicării listei, …și necesar pe viitor.

e)             „Lista” acoperă unele lipsuri din fenomenul literar: absența agentului literar, a managerului de proiect literar, maschează interesul factorului politic în fenomen, factor care pune la dispoziție resursele necesare apariției unor cărți pe criterii pur subiective, ideologice, lipsa unei rețele de distribuire a cărților  etc.

f)              Probabil că au fost omise unele persoane care au analizat fenomenul literar de-a lungul timpului, analiști generoși și pasionați.

g)             Schimbările majore din domeniul cunoașterii general umane impun cunoștințe complexe de sociologie, filozofie, teologie, științele de frontieră, cunoașterea megatendințelor din lumea de azi. Toate aceste pretind ca agenții decidenți să „vadă” esența unor creații literare care au profunzime și mesaj, opere care să intre în categoria literaturii profunde… Viața a luat-o înainte cu optimism… 

 „Poet canonic” reprezintă o unitate de măsură a dimensiunii literare a momentului,  reflectată în opera sa. „Canonul” reprezenta o unitate de măsură (o trestie de aur) necesară cândva la construcția Templului de la Ierusalim, această unitate s-a transformat într-o dimensiune spirituală umană menită să „măsoare” Ierusalimul Ceresc (vezi Apocalipsa) sau în alte zone ale culturii. Orice poet original este un poet canonic. Opera sa este unică și poartă amprenta inspirației, modelată de o logică lirică unică. Sunt poeți care nu au fost incluși. Peste mai mulți ani, megatendințele își vor face efectele pe deplin. Lista va suferi modificări, timpul va impune acest lucru. Vor fi programe pe calculator care vor ajuta mult agenții decidenți. Se va cunoaște în detaliu fenomenul literar, editurile și chiar revistele vor impune noi reguli, mânate de interese specifice afacerilor. Mediul virtual, cu bibliotecile imense, bogate, va da o altă imagine de ansamblu asupra literaturii. Critici curajoși vor pune în lumină aspecte omise în prezent. Cu siguranță, Uniunea Scriitorilor din România va avea o bază de date bogată pe internet cu toți poeții care au publicat cărți, cu opera acestora, cu referințe critice cu alte aspecte demne de reținut. Vor exista analiști ai fenomenului literar plătiți pentru munca lor în mod academic, pentru a putea lansa în spațiul public aprecieri obiective. Mega-datele vor costa, însă, uniunile de creație, editurile, criticii literari vor trebui să se recalibreze în acest sens.

Lista are valoarea ei documentară și poate fi modificată, dar este necesară! Ar trebui ca periodic să apară astfel de liste, cu posibilitatea de a fi comentate, generate din mai multe direcții. Fenomenul nu trebuie minimalizat, din contră, ar trebui susținut prin comentarii și variante de discuție.

Marile companii de programe pe calculator testează programele colaborând cu diverse companii din domeniul productiv sau al serviciilor și pe urmă sunt lansate în pachete atractive, cu marchetingul de rigoare. Câștigă toată lumea, în final… Sigur, un demers complicat pentru care nu avem, momentan, resursele necesare.

Sau ele chiar există și nu le vedem?

Evident, totul începe cu ora de literatură… La școala generală, liceu, în diferite sisteme de învățare/ educare…


CONSTANTIN STANCU ©

 

 

 

 

 

 

      

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu