luni, 12 octombrie 2020

Louse Glück - Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 2020


Conform anunţului făcut public de Academia Suedeză din Stockholm, poetei americane Louise Glück i s-a acordat joi, 8 octombrie 2020, Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 2020.

Poeta s-a născut la 22 aprilie 1943 și este poetă și eseistă americană. A câștigat numeroase premii literare majore în Statele Unite, inclusiv Medalia Națională de Științe Umane , Premiul Pulitzer , Premiul Național al Cărții , Premiul Cercului Național al Criticilor de Carte și Premiul Bollingen , printre altele. 

După colaborarea cu facultatea din Yale, Glück a publicat poezie. Cărțile publicate în această perioadă includ: Averno (2006), A Village Life (2009) și Faithful and Virtuous Night (2014). În 2012, a apărut o colecții din poezii ale sale în timp de o jumătate de secol, cu titlul Poezii: 1962-2012 . Apariția a fost numită „un eveniment literar”. O altă colecție de eseuri, intitulată Originalitatea americană , a apărut în anul 2017.  

În opera sa, Glück s-a concentrat pe aspectele luminoase ale traumei, dorinței și naturii. În explorarea acestor teme largi, poezia ei a devenit cunoscută pentru expresiile sale sincere, de tristețe și izolare. Savanții s-au concentrat, de asemenea, pe construcția ei de personaje poetice și relația, în poeziile sale, între autobiografie și mitul clasic.

În prezent, Glück este profesor adjunct și scriitor Rosenkranz în rezidență la Universitatea Yale . Locuiește în Cambridge, Massachusetts

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Louise_Gl%C3%BCck

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu