marți, 12 septembrie 2023

Scriitorii o lume aparte: curiozități și ciudățenii... Scurtă analiză de Dumitru Hurubă... Lista văzută, lista nevăzută

 

Scriitorii, lista văzută și lista nevăzută

 

Lumea literară are personalitățile și eroii ei, croiți după valori care scapă omului normal, afectați de epocă, de slăbiciuni omenești, limitări de tot felul. Este o lume aparte, cu evenimente și întâmplări care au bulversat epocile și stau ca semne într-un viitor de unică folosință. Dumitru Hurubă, scriitor cu multe cărți la activ, umorist și moralist implicat, fondator al ciclului de cărți „Rezervația de zăpăciți de tranziție”, a abordat fenomenul din interior, din punctul de vedere al celui care scrie cu pasiune. Interesul său pentru personalitățile istoriei a fost constant, începe cu Apostolul Pavel, cu alte personalități ale vremurilor și continuă în „Biroul dușilor de-acasă” sau cu „Filiala Casei de Nebuni”, ori „Crime și strălucire”, etape în creația sa. Titlurile cărților sale sunt relevante pentru o istorie dinamică și în cădere liberă spre o strălucire presupusă…

Cartea Scriitori celebri. Curiozități și ciudățenii* a apărut la Editura Vatra veche în anul 2023, cuprinde o serie de scurte prezentări a vieții scriitorilor marcanți din literatura universală și literatura română, punctând ciudățeniile, curiozitățile, deviantele de la normalul standardului social al fiecărei epoci. Lista este lungă, sunt cei de aproape, chiar dacă sunt departe în timp sau spațiu, raportat la locul scrierii. Sunt „prietenii” care au lăsat urme luminoase în viața lui Dumitru Hurubă, atent la fenomenul literar de la noi și din lume. Autorul mărturisește că nu a epuizat subiectul, din contră, a lăsat o punte de legătură cu alte cărți (unele pe care le-a scris dânsul, altele care se vor scrie, tema fiind aproape inepuizabilă. O altă carte dedicată acestui fenomen a apărut tot la Editura Vatra veche cu titlul Personalități – cu de-ale lor, 2023). Cu alte cuvinte, autorul recidivează, simte nevoia de a pune accentul pe valorile culturii, unele abandonate în brațele… Inteligenței Artificiale (IA), cea care poate lua orice formă, chip sau absență…Istoria nu iartă, din acest motiv Dumitru Hurubă ține să ne atenționeze asupra pierderii din vedere a valorilor literaturii, multe modelând societatea prin idei, teme, ipoteze de lucru, fanteziei, imaginație, SF, revoluții sau tăcerii asurzitoare. Temele cărții de față fac parte din sfera informațiilor care intră în zona „breaking news”, știri de senzație, cele atrag publicul larg, mereu în căutare de argumente pentru a proba că „scriitorii e și ei oameni”.


Notele dedicate fiecărui scriitor sunt scurte, esențiale și dau o imagine fixată în timp de istoria literară și de jurnaliștii culturali, „activiștii suferinței”, vorba lui Nichita Stănescu. Cu fraze scurte, familiare, el punctează, după o schemă proprie autorului, date despre viața acestora, câteva elemente esențiale care le-au influențat opera, opera publicată sau în manuscris, dramele prin care au trecut de-a lungul timpului și ciudățeniile, elementele de curiozitate, sarea și piperul care atrag cititorii și dau având operei de-a lungul timpului. Chiar dacă tema este punctată pe scurt, totodată trebuie remarcate elementele de context care au afectat viața acestor scriitori, le-au umbrit operele și de care, ei, scriitorii, nu au vină. Există un impuls social, mereu generat, care apare în viața lor, dat fiind și sensibilitatea aparte a lor, luciditatea sau viziunea de ansamblul asupra istoriei și asupra lumii. Ciudățenia dă o notă personală asupra personalității artistului, ceva ce-l face deosebit de restul oamenilor. Poate aduce originalitatea, poate genera ilaritate, poate părea bizar în ochii cetățeanului de la etajul zece. Oricum, lasă o amprentă asupra omului și asupra operei sale. Totodată, în spatele lucrurilor bizare, se află o muncă extraordinară, una pe care un om obișnuit nu o poate duce, indiferent de preferințele sale. Intră în joc talentul, chiar dacă toți oamenii au un anumit talent /talant, cum scrie Evanghelia/, un talent care permite modelarea temelor și ideilor după regulile literaturii, ceea ce dovedește, până la urmă, rigoare, disciplină. Acestea vin în contrast cu stilul lor de viață, uneori aflat la limita nesiguranței sau a autodistrugerii.

…Și totuși, au existat superstiții, ritualuri, tabieturi, mistică, religiozitate, uneori idolatrie sau credință dusă la extrem. Toate sunt argumente psihologice pentru a declanșa fenomenul de creație. Unele sunt dezgustătoare sau respinse de bunul simț, altele sunt argumentele pentru o detentă literară importantă. Ciudățeniile și curiozitățile au constituit doar ingredientele unei opere, chiar dacă picante sau dulcege. Până la urmă, mulți oameni sunt afectați de aceste stări aparte, chiar oameni ai bisericii, apăsați de povara firii pământești care-și impune prețul. Cei din anturajul scriitorilor au înțeles năravurile lor, le-au acceptat sau le-au respins, ele au străbătut timpul ca o culoare aparte a operei scriitorului, fulger în timp.


Cartea de față este o muncă de-o viață, se relevă ca un laborator de creație, multe din elementele ei influențând scrierile lui Dumitru Hurubă. Scriitorii, chiar nevăzuți, dar prezenți, o prezență prin absență, au constituit anturajul autorului. Operele lor au dat răspunsuri la întrebările sale, au prezentat argumentele pentru prieteniile literare, impulsul de a publica un număr însemnat de cărți, semne în literatura de la noi.

Esenin a trăit 30 de ani, dar a fost căsătorit de cinci ori, cu o viață tumultoasă, de multe ori aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor, cu manifestări de furie și violență. A ars din iubire, dragoste de viață, nefericire și muncă abisală.

Machiavelli a suferit de dureri stomacale, s-a tratat cu ceai de aloe, spre sfârșitul vieții a mărit doza de medicamente, murind din cauza bolii. Principiile puterii politice se vor defini de atunci ca machiavelism…, un curent care a bântuit/ atinge lumea bună.

Mark Twain a fost inventator, a și câștigat din aceste invenții, avea o pasiune pentru a colecționa imagini și articole din ziare, a generat și o invenție pe bază de benzi adezive pentru aceste frânturi de jurnal.

Cărțile rămase de la acești scriitori prezentați în carte punctează memoria cititorului și au făcut istorie în literatura universală sau sugerează esența ființei umane: Marile speranțe  (Dickens, 1861); Educația sentimentală (Flaubert, 1869); Arta iubirii (Ovidiu, 1 îHr); Pășunile Raiului (John Steinbeck, 1932); Douăzeci de mii de leghe sub mări (Jules Verne, 1869); Lacrimi și sfinți ( Emil Cioran,1937) etc.

De reținut și scurte ziceri, vorbe care au marcat istoria gândirii umane: „Să fie oare pentru noi existența un exil și neantul o patrie? (Cioran, p. 61).

Machiavelli, întrebat de destinația sa după moarte, Iad sau Rai, a răspuns: „În Iad, să pot discuta chestiuni de stat cu toate marile spirite, decât în Rai cu o droaie de blegi” (p. 178).

Antoine de Saint-Exupery a gândit în parametrii temelor sale: „Un individ trebuie să se sacrifice pentru salvarea unei colectivități. Nu este vorba aici de o aritmetică stupidă. E vorba de respectarea omului ca individ” (p.275).

Socrate a lăsat multe idei abisale: „Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic” (p. 296)  

Citatele pot continua, am punctat doar câteva vorbe cu adevăr inclus, așa cum le-a reținut, chiar schematic, autorul cărții.

Dumitru Hurubă mărturisește, în introducerea la cartea sa: „…Așadar, într-o ordine alfabetică, pentru a nu se… supăra nimeni, am adunat în această carte un număr de personalități scriitoricești pe care le-am putut cuprinde în tematica gândită de mine, respectiv: curiozități și ciudățenii din existența și viața unor scriitori… Evident, departe de mine gândul că aș fi epuizat „materia primă” care a stat la baza scrierii prezente (Înainte, cuvântul…, p. 7).

Sunt prezenți, prin „declarația de avere și incompatibilități”, alcătuită de Dumitru Hurubă, scriitori celebri și cunoscuți din literatura universală, traduși și-n limba română, precum și de la noi, cei care au adus glorie limbii române și culturii. Câteva nume: Balzac, Byron, Dostoievski, Faulkner, Kafka, Murakami, Neruda, Sartre, Seneca, Zola, Rilke, Tolstoi etc. Apoi, de la noi: Cioran, Creangă, Eliade, Eminescu, Hașdeu, Nichita Stănescu, Marin Preda etc.

Este „Lista lui Mitică”, una care i-a adus bucurie de-a lungul vieții, muzele și „sufleorii” din spatele draperiei, cei care au contribuit la paginile scrise de autorul lor, chiar și-n mod indirect, prin influență spirituală. Este și o carte de cultură generală, una de geografie culturală, una de istorie literară, una de psihologie artistică, una de detectiv al istoriei, una de „fapt divers” sau de „breaking news”... Nu este o carte pretențioasă, bazată pe o analiză academică, ci una care sprijină cărțile din biblioteca de pe raftul de sus… Ea este necesară deoarece istoria literaturii universale pare o materie de domeniul…trecutului sau una care va ataca IA, de care se face atâta caz. 

Merită „citită lent”, așa cum se promovează acum produsele de calitate, bio… Sunt toți la un loc, formând „rezervația” de scriitori celebrii care au evadat din timp pentru o eternitate necesară.

La finalul cărții avem câteva date despre cel care a adunat aceste fișe de scriitori, cu bune și rele, cu muncă și rătăcire, cu atenție și bucurie. Se simte bucuria lecturilor în această carte, tocmai când se pune problema dispariției sau reducerii cărților pe suport de hârtie. Este cultura care s-a consolidat prin cartea pe suport de hârtie, o civilizație legată de muncă și speranță. Cum lucrurile se schimbă în timp, toți acești scriitorii se vor izbi de zidul vremurilor. Datele ne prezintă un scriitor care a suferit pentru cărțile sale, le-a lansat spre cititor cu generozitate și o provocare spre bunul simț cultural. Sunt peste 73 de cărți, plus cărțile scrise împreună cu ale persoane care i-au împărtășit pasiunile și… iluziile, cum se exprima prin titlul uneia dintre ele.

Am putea reține tema acestei cărți, cum preciza și Emil Cioran: „Nu am inventat nimic, am fost doar secretarul senzațiilor mele” (p. 61).

 

 

Constantin Stancu

 

Text apărut în Vatra veche, nr. 7/2023 - Redactor șef: Nicolae Băciuț

 

*Dumitru Hurubă, Scriitori celebri. Curiozități și ciudățenii, 376 pagini, Târgu Mureș, Editura Vatra veche, 2023. Coperta Nicolae Băciuț, grafica portretelor scriitorilor realizată de Maria Muntean.

              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu