vineri, 6 octombrie 2023

ARTA ROMANULUI - 2023. Alba Iulia, 4-5 octombrie 2023

 

În data de 4 octombrie și în data de 5 octombrie 2023 s-a desfășurat un eveniment literar aparte: Colocviile Romanului Românesc Contemporan, ediția a XVI-a.

Locul dezbaterilor:  Sala Senatului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Tema: ARTA ROMANULUI…

Organizatori: Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Partener: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Moderator: istoricul și criticul literar Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Activitatea a fost coordonată de bibliotecara Cornelia Oarga.

Dezbaterile au fost deschise de domnul Cornel Nistea, președintele filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, dânsul prezentând pe scurt tema dezbaterii, participanții la dezbatere, importanța evenimentului și posibilitatea de întâlnire a scriitorilor într-o atmosferă aparte.


x

Au participat iubitori de literatură, pasionați de lectură, personalități ale zonei, domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliul Județean Alba, managerul bibliotecii județene, domnul Silvan Stâncel.

Au fost prezenți scriitori din filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România: Cornel Nistea, Gabriela Chiciudean, Mircea Stâncel, Silvan Stâncel, Sonia Elvireanu, Marcel Vișa, Radu Igna, Dumitru Tâlvescu, Daniel Marian, Ladislau Daradici, Constantin Stancu etc.

În cadrul dezbaterilor au prezentat expuneri referitoare la arta romanului:

Hana Bota, Gabriel Chifu, Horea Gârbea, Adrian Lesenciuc, Mircea Mihăieș, Cristian Pătrășconiu, Olimpiu Nușfelean, Mihai Zamfir etc., conform anunțului făcut de organizatori.

Accentul a fost pus pe aspectele doctrinare ale subiectului, romanul fiind o artă și o știință. Ea presupune o bună construcție, o inginerie a narațiunii, o bună inspirație, talent, capacitatea de a edifica un tablou de viață, urmarea marilor modele ale literaturii, toate afectate de dinamica literaturii, de eliberarea de idei preconcepute și acceptarea libertății de creație. S-au pus în valoare modelele clasice privitoare la arta romanului: Cervantes, Ion Creangă, Liviu Rebreanu, Marin Preda etc.

Domnul Nicolae Manolescu a intervenit de numeroase ori punctând esențialul. A arătat, însă, și faptul că s-a pierdut pasiunea pentru lectură, nu mai există educația tinerilor pentru preluarea marilor idei din romane, învățământul românesc suferind de numeroase schimbări în programa școlară, unele depărtându-se de cultura profundă, de aplecarea spre problemele esențiale. Au fost punctate slăbiciunile sistemului: promovarea agresivă a literaturii străine, prezența unor teme marginale care au devenit teme principale precum aventurile vrăjitoarelor, miturile occidentale la modă care au bulversat lumea literaturii, prin goana după senzațional și profit. Bibliotecile fiind mai mult goale, marile cărți așteptându-și cititorii și clipele de frumusețe.

La eveniment au fost prezentate revistele „România Literară”, „Neuma” etc.

Cei prezenți au dialogat și au avut momente de colaborare prin care s-au transmis idei, cărți apărute, reviste, momente importante din viața literară.

Biblioteca Județeană  „Lucian Blaga” Alba, prin personalul de specialitate, a făcut fotografii, dezbaterile au fost înregistrare și prezentate pe conturile de Facebook și Youtube ale bibliotecii, iubitorii de literatură putând-le urmări în funcție de timpul avut la dispoziție în zilele următoare.

 

 

A consemnat Constantin Stancu

Fotografii: BJ Alba. Colaj C Stancu

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu