marți, 3 octombrie 2023

Cărțile Hațegului: Alexandru Valeriu Terlea - ISTORIA BISERICII CREȘTINE BAPTISTE DIN HAȚEG - 1924 -1944, Cluj-Napoca, Editura Risoprint, 2023




 Într-un format academic, o istorie bine documentată despre Biserica Creștină Baptistă „Betleem” Hațeg. O muncă de peste șapte ani, cu trimiteri, fotografii, cu extrase din revistele vremii și din mărturiile unor oameni pasionați, credincioși, o istorie în istorie, cu oameni ai credinței. Fenomenul religios din Țara Hațegului într-o lume în expansiune. Tangențial se poate zări efectele Scripturii și în viața altor culte: Ortodox, Catolic, Oastea Domnului, Penticostal, Reformat etc., plus relațiile dintre acestea, uneori tensionate, alteori mai relaxate. Impactul libertății religioase de după Primul Mondial, așa cum s-a format în lumea civilizată, cu presiunea timpului și a Luminii de Sus.  

Marea Unire din 1918 a adunat românii și le-a deschis o cale spre Hristos. Consolidarea limbii române, apariția Constituției din 1923, traduceri ale Bibliei în limba română conform normelor gramaticale, apariția în anul 1928 a legii cultelor au făcut posibilă consolidarea unei bisericii plecând de la cele patru principii creștine: Credința, Harul, Scriptura, doar în Hristos, principii agreate de Reformă, cu ancorarea în viața unor oameni dedicați.

Țara Hațegului și Hațegul în documentele vremii, creștinii ca mărturie. Sunt 429 de pagi în care istoria este scrisă într-o altă lumină, plecând de la libertatea religioasă, mergând pe Cale, printre meandrele istoriei.      

Un comentariu: