vineri, 6 octombrie 2023

PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ, 5 OCTOMBRIE 2023. Jon Fosse și condiția umană. Scriitorul ca om, operă, destin, mesaj prin întreaga viață

 

Știrea oficială (5 octombrie 2023, presa): 

Scriitorul norvegian Jon Fosse a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură acordat în anul 2023, conform site-ului nobelprize.org. Opera sa cuprinde: piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri.


Interesant: născut într-o familie de creștini pietiști și quarkeri, în tinerețe a fost anarhist, a pactizat cu comunismul și kippy, a colaborat la traducerea Bibliei, la bătrânețe a trecut la catolici și s-a tratat în mod deschis pentru dependența de alcool. A fost căsătorit de trei ori și reușit să-și scrie opera chiar din carnea sa de scriitor, abordând mai multe genuri cu talent și pasiune! O istorie umană pe pielea proprie!





Câteva date oficiale:

Jon Olav Fosse (născut la 29 septembrie 1959) este un autor, traducător și dramaturg norvegian. În 2023, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură „pentru piesele și proza ​​sa inovatoare, care dau voce celor de nespus”.

Opera lui Fosse se întinde în  peste șaptezeci de romane, poezii, cărți pentru copii, eseuri și piese de teatru. Cărțile sale au fost traduse în peste cincizeci de limbi. Fosse este unul dintre cei mai jucați dramaturgi contemporani la nivel global, cu producții prezentate pe peste o mie de scene din întreaga lume.  Opera lui Fosse a fost adesea plasată în tradiția teatrului post-dramatic . Este considerat cel mai interpretat dramaturg norvegian după Henrik Ibsen.

 Jon Fosse s-a născut în anul 1959 în Haugesund , Norvegia, și a crescut în Strandebarm . Familia scriitorului participa la comunitățile de Quakeri și Pietisti , cărora el îi atribuie modelarea opiniilor sale spirituale.  A avut un accident grav la șapte ani, care l-a adus aproape de moarte. A început să scrie în jurul vârstei de doisprezece ani, în ciuda afirmațiilor lui că nu era foarte preocupat de cărți. În adolescență, Fosse era interesat să devină chitarist rock și a început să dedice mai mult timp scrisului odată ce a renunțat la ambițiile sale muzicale.  De asemenea, a cântat în stilul lăutăresc, iar cea mai mare parte din practica sa de scris, în adolescență, a dus la crearea propriilor versuri pentru piese muzicale. Crescând, a fost influențat de comunism și anarhism și s-a descris ca fiind un „ hippie ”.

Fosse sa înscris la Universitatea din Bergen și a studiat literatura comparată timp în care a început să scrie în Nynorsk . 

Romanul său de debut, Raudt, svart ( Roșu, Negru ), a fost publicat în 1983 și a fost influențat de scriitorul Tarjei Vesaas .  A publicat un al doilea roman, Stengd gitar ( Chitară închisă ) în anul 1985 și un ciclu poetic, Engel med vatn i augene (Înger cu apă în ochi ) în 1986.  A obținut un master în literatură comparată în 1987, din nou la Universitatea din Bergen, și a publicat al treilea roman al său, Blod. Steinen er ( Sânge. Piatra este ).  

După despărțirea sa de soția sa în 1989, Fosse a publicat un roman și prima sa colecție de eseuri. La începutul anilor 1990, a continuat să publice romane și a lucrat cu a doua sa soție, Grethe Fatima Syéd , la o serie de traduceri. 

Prima piesă a lui Fosse, Og aldri skal vi skiljast (Și nu ne vom separa niciodată ), a fost interpretată și publicată în 1994. Fosse a scris romane, povestiri, poezie, cărți pentru copii , eseuri și piese de teatru. Lucrările sale au fost traduse în peste patruzeci de limbi. Între lucrul la romanele sale, Fosse lucrează ca traducător la lucrările altor autori. 

Fosse este cel mai interpretat dramaturg norvegian după Henrik Ibsen . Lucrările sale sunt văzute ca o continuare modernă a tradiției stabilite de Henrik Ibsen în secolul al XIX-lea.  Fosse însuși îi menționează pe Samuel Beckett , precum și pe Georg Trakl și Thomas Bernhard ca rude alese. Alți autori și cărți care i-au influențat viața și opera includ Olav H. Hauge , Franz Kafka , William Faulkner , Virginia Woolf și Biblia. 

În 2003, Fosse a fost numit cavaler al Ordre national du Merrite a Franței.  

 

Din 2011, Fosse a primit Grotten , o reședință de onoare deținută de statul norvegian și situată în incinta Palatului Regal din centrul orașului Oslo . 

Folosirea Grotten ca reședință permanentă este o onoare special acordată de Regele Norvegiei pentru contribuțiile la artele și cultura norvegiene. 

A fost printre consultanții literari pentru Bibel 2011 , o traducere norvegiană a Bibliei publicată în 2011. 

El a primit, de asemenea, Premiul pentru literatură al Consiliului Nordic în 2015 pentru trilogia Andvake ( Wakefulness ),Olavs draumar ( Visele lui Olav ) Kveldsvævd ( Oboseala ). 

Multe dintre lucrările lui Fosse au fost traduse în persană de Mohammad Hamed, iar lucrările sale dramatice au fost interpretate pe scenele principale din Teheran , Iran . 

Șase  dintre piesele lui Fosse au fost traduse în engleză-americană de către artista interdisciplinară Sarah Cameron Sunde , care și-a regizat și producțiile de debut american în New York și Pittsburgh: Night Sings its Songs  (2004), deathvariations  (2006), SaKaLa  (2008), A Summer Day (2012) și Dream of Autumn  (2013).

În aprilie 2022, romanul lui Fosse A New Name: Septology VI-VII , tradus în engleză de Damion Searls , a fost selecționat pentru International Booker Prize .  Cartea a fost desemnată finalist pentru 2023 National Book Critics Circle Award in Fiction. [32]

În octombrie 2023, Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură.  Acest lucru l-a făcut să fie primul scriitor din Nynorsk care a primit premiul și al patrulea norvegian care l-a câștigat, după Sigrid Undset , care l-a câștigat în 1928. 

Fosse a fost căsătorit de trei ori. A fost căsătorit cu Bjørg Sissel (n. 1959), asistent medical, din 1980 până în 1992 cu care a avut un fiu. În anul următor, s-a căsătorit cu Grethe Fatima Syéd, o traducătoare și autor indio-norvegian , deși s-au separat ulterior. 

Fosse își petrece o parte din timp cu a treia sa soție, Anna (m. 2011), care este slovacă, în Hainburg an der Donau din Austria. De asemenea, deține case în Bergen și încă două în alte părți din vestul Norvegiei. Inițial, el a fost membru al Bisericii Norvegiei (deși s-a descris ca ateu înainte de 2012). În 2012–2013, s-a alăturat Bisericii Catolice și s-a admis în mod voluntar la reabilitare pentru a-și rezolva problemele pe termen lung legate de consumul de alcool. 

 

Sursa: Wikipedia


O carte în limba română:




 

O scurtă prezentare a cărții:

 

In Numele celalalt, apărută la Editura Pandora în anul 2022,  în limba română, autorul urmărește în paralel viețile a doi bărbați care trăiesc pe coasta de vest a Norvegiei: naratorul, pictorul văduv Asle, si celalalt Asle, tot pictor. Cei doi par a fi identici, versiuni ale aceluiași om, doua variante într-o viață similară. Scris intr-un stil hipnotic, magic, Numele celalalt pune sub semnul întrebării noțiunile de subiectivitate si de Eu. O proza liniștită, cu ajutorul amintirilor, în care Fosse explorează apropierile și deosebirile dintre cele doua vieți, totul ducând la o întâlnire decisiva a celor doi. Este capodopera a unuia dintre cei mai mari scriitori contemporani ai lumii, cartea reprezintă un tablou percutant a destinului uman, o ancorare în predestinare și voință.

În anul 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu