marți, 11 iunie 2024

O BERE CU AROMĂ DE ZGURĂ

CONSTANTIN STANCU


 LA O BERE CU AROMĂ DE ZGURĂ

(fragment)




A fost o zi de pomină în Vadu Ars, cei din primărie au organizat „Zilele Berii”, o sărbătoare devenită tradițională. Au fost prezente multe companii de fabricarea berii din țară, mulți distribuitori. Trist era faptul că fosta fabrică de bere din județ s-a închis și lichidat, făcea o bere bună, din apă de primă calitate, o apă de munte. Enigmele din economia de piață au dus la dispariția ei. Când funcționa combinatul industrial din localitate, muncitorii, când avea loc schimbul dintre ei, la ieșirea din „șut”, luau în fugă o bere rece, mai ales în zilele călduroase. Vremea aceea a trecut.



Acum oamenii primăriei, în frunte cu primarul Sorin Militaru, fostul comandant al poliției locale, ajuns la vremea pensiei, s-au mobilizat cu brio. Prin centrul localității a fost interzisă circulația autovehiculelor, au fost închiriate spații de amplasarea corturilor alimentare și cu produse tradiționale, corturile celor care vindeau bere și alte băuturi. Multe corturi au fost amplasate pe „bulevardul” central de o parte și alta. A fost amplasată și o scenă în locul cel mai important, aproape de liceul din localitate. Au fost invitate formații de muzică populară, de muzică modernă, umoriști, cântăreți cunoscuți, actori cu vorba la ei. Festivalul, devenit celebru, a fost deschis de primarul din Vadu Ars, de celelalte oficialități și personalități politice. Era un moment special pentru ca toți să iasă „în față” și să vorbească oamenilor adunați, să-și facă simțită prezența. Un miros îmbietor de carne la grătar, fripturi, mici la grătar plutea prin toată localitatea. Mirosul făcea minuni, atrăgea lume multă, au apărut și câinii vagabonzi și alte animale curioase și flămânde. Oamenii circulau în voie, se opreau în grupuri la mesele amenajate lângă acele corturi comerciale, beau bere, mâncau mici, vorbeau cu glas tare și se bucurau de festival. Festivalul a fost deschis de primarul din Vadu Ars, care a vorbit oamenilor despre deschiderea tuturor oficialităților pentru aceste evenimente speciale, care marcau importanța întâlnirii dintre oamenii care au avut rezultate bune în oraș. A vorbit cu patos, lumea a ascultat sub presiunea mirosului care venea din zona grătarelor. În spatele lui au stat politicienii din partidul aflat la putere, polițiști, personalități din județ și localitate. Muzica i-a urmat. A cântat și Bill Zugravu și ceilalți invitați.

Au fost organizate și câteva evenimente culturale în sala de spectacole a liceului din Vadu Ars, au fost prezente unele persoane, mai ales angajații primăriei, care erau prezenți peste tot, în general, profesori, pensionari, foști militari ieși și ei la pensie. Radu Costin, scriitorul pasionat, fostul profesor, și-a prezentat cărțile sale despre zonă. Lumea a ascultat, autorul le-a dat cărți cu autografe. A rostit și primarul câteva cuvinte.

*Text din romanul Migranți fără bagaje

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu