sâmbătă, 1 februarie 2025

Am avut noroc: DUMNEZEU MĂ IUBEȘTE!

 

Ziua în care m-a iubit Dumnezeu

 

Treceam strada cu voioșie, ca-n zilele bune,

pe trecerea de pietoni un șofer drogat a trecut pe lângă mine

cu autoturismul în care înghesuise cam o sută de cai puternici,

de rasă, de pe vremea lui Burebista sau Solomon.



Am avut noroc: Dumnezeu mă iubește!


Altă dată, un șofer drogat a trecut cu autoturismul lui decapotabil,

i-am văzut chipul și surâsul de diamant,

m-a trântit pe asfalt, mi-a rupt piciorul drept.

Am înțeles că Dumnezeu mă iubește,  nu am murit,

doar m-a rănit, îmi voi reveni după un timp,

măsurat cu grijă de domnul polițist și de medicul legist,

folosind aceeași unitate de măsură.


Altă dată-altă dată, aceeași întâmplare tristă,

chiar pe trecerea de pietoni,

m-a lovit în plin, am murit de bună voie și nesilit de nimeni.

La înmormântarea mea prietenii șopteau:

„L-a iubit Dumnezeu, l-a dus acasă, într-o lumea mai bună,

cu alți oameni, alte chipuri, alte limbaje…”.


C Stancu, Hațeg ©

 

 

 

Dumitru Hurubă, LA MAL DE STYX, poezia ca bocet... „Atmosfera de mal de Styx este creionată prin versuri cizelate până la esență, limpezi: iarba tăiată, toamna mereu prezentă, bolile care ne șubrezesc existența, amintirile care abundă, ploaia care vine ca o sentință, timpul crud, neiertător, poezia ca bocet sau țipăt mut”

 

Despre virtuțile minciunii la malul Styxului…

 

 

Toate lucrurile au un final, iar omul este și el limitat. Literatura oferă un spațiu de eternitate, scriitorul o simte, o redă prin textele sale. Unul efemer la nivel de istorie. Dumitru Hurubă a împlinit în anul 2024 optzeci de ani, a sărbătorit cu optzeci de cărți scrise evenimentul. Dedicat literaturii prin cărți de umor, morală, cărți despre personalități ale culturii și științei, despre scriitori din panoplia universală și din țară, prezent în revistele literare și evenimentele literare, el vine cu o concluzie despre drumul parcurs. O carte cu titlul simbolic și direct: La mal de Styx…, apărută la Editura Vatra veche la final de an 2024, director Nicolae Băciuț. Colaborarea dintre cei doi a fost intensă, editura i-a oferit ocazia să depună mărturie despre istoria personală, undeva la limita dintre a fi și a nu fi. Titlul este reprezentativ pentru temele poeziilor incluse, perspectiva este una de trecere.


Tema morții este una presantă, a fost abordată de numeroși scriitori, autorul cunoaște paradigma din lecturi, experiență, căderi și urcușuri. Frica de moarte este una esențială pentru specia umană, sub imperiul ei omul, presat de limite, reușește să evadeze din capcana existențială prin viața lui. Dumitru Hurubă convertește energiile negative în literatură, este preocupat de scriptul filmului vieții, de mărturia sa, de spovedania în stil literar, ocolește impactul. Poeziile au un stil clasic, asimilat de la Eminescu, Topârceanu, Minulescu etc. Ritmul și rima dau substanță poeziilor, le introduce în sfera acceptabilă cititorului preocupat de destin și predestinare. Mesajul este limpede, curat, filmul are un fond literar pertinent, chiar dacă, pe unele locuri, autorul repetă temele și ideile sale, dar acestea au o altă sonoritate prin ideile abordate. Copilăria, tinerețea revin în meditațiile poetului, locurile unde a trăit, tânăr sau matur. Contextul social al vremii sale este schițat simplu, cu tușe reale și corecte. Literatura este prezentă ca un mod de viață, unele poezii fac trimitere la genurile literare, la erorile făcute de unii scriitori sau la modele trecătoare.

Atmosfera de mal de Styx este creionată prin versuri cizelate până la esență, limpezi: iarba tăiată, toamna mereu prezentă, bolile care ne șubrezesc existența, amintirile care abundă, ploaia care vine ca o sentință, timpul crud, neiertător, poezia ca bocet sau țipăt mut. Personaje care eșuează prin incultură, superficialitate, aparențe, falsă mândrie, limbaj licențios… Câinii latră fals, brotac nervos, păsările care vestesc finalul, vântul șuieră a vals, flux-refluxul vieții. Da, maidanezi profesioniști, vise rebele, vara buimacă, nimic nu mai respectă vechiul protocol… O enumerare a elementelor care definesc contextul, starea, existența, ruina, speranța tristă, tragedia optimistă. Umor, șarm, luciditate cu străluciri de oțel…  El a observat lumea în care a trăit, pesimismul este acoperit de un umor elegant, de o morală subtilă sau directă, de „tristețe roz”. Chiar prima poezie dă tonul restului textelor: „Pe unde iubeam odată/ Și visam copilării,/ Acum iarba e tăiată/ Și cresc numai bălării” (Folclorică, p. 13).

Legendele lumii sunt integrate în tragedie. Există o continuitate în ceea ce privește destinul uman. Locurile au importanța lor, au atins ființa poetului: Andricani, Săștina, Parcul Dendrologic din Simeria, taraba din piață, strada pe unde trece o femeie cu stil nou etc. Realitatea se revarsă în versuri cu energia trecutului. Omul descurcăreț, este bine prins în cadrul vremurilor: știe să dea din coate, adică să parvină prin orice mijloace, are vorbele acide, dar departe de gramatica uzuală: „Azi trecură toate-toate -/ Promovezi cu incultură/ Dacă știi să dai din coate/ Completat cu dat din gură;/ Căci așa urcară unii:/ Pas cu pas, mai pe tăcute/ Și-n virtuțile minciunii/ Sunt valori… recunoscute!” (Nu mai cred…, p. 33).

Tinerețea este un atu pentru femeia care trece pe stradă, este o prezență, dar una de exterior: „Cum treceai infatuată,/ Și frumoasă ca o zee,/ Mi s-a părut așa, deodată,/ Că ești diavol nu femeie” (Vedenie, p. 21).

Cam peste toate textele se simte umbra timpului, curgerea lui inexorabilă, dă meandre în viața omului, gravitația timpului apasă peste toate: „Cronos umblă cu vopsitul:/ Mi-a făcut părul cărunt/ Și-acum râde-afurisitul/ Batjocoritor și crunt;/ Mi se bagă-n existență/ Ba cu-un sfat, ba cu-un verdict/ De mă simt ca-n penitență/ După un final edict;” (Cronos – Prefăcutul…, p. 81).   

Boala afectează ființa, autorul o spune direct, vine o vreme când toate se stabilesc brutal în trupul fragil, limitat. Lista este lungă: simptome, dureri, organe în ruină, sunt chestii; proprietar de spondiloză, gastrită prietenoasă, culmile mirării, mintea ca o redută, o părticică din stern, un joc de loz în plic… Dar concluzia analizelor medicale în laboratorul personal este una reală: „Și acum, că toate sunt în floare,/ La junghiuri și afecțiuni,/ Ia să vedem ce nu mă doare,/ Căci toate par a fi minciuni” (p. 74).  Dumitru Hurubă rămâne lucid, în fond ar putea fi o listă și cu ceea ce nu mai doare. Poezia o suportă, cuvintele au ceva sănătos de real…

Portretul atins de vremuri este creionat în câteva versuri: „Sunt un ins, un oarecare,/ Și nu mă feresc să spun,/ Căci zic unora urare/ Încât jură că-s nebun… (Zice unul…, p. 90).

Există o casă de acasă, imaginea familiei de sărbători, cu bucate pe masă, cu mirosul hranei sănătoase, de la țară: „Lăsați mândria la o parte,/ Căci fasolea cu ciolan,/ Ne face să uităm de moarte,/ Să salivăm pavlovian… (Cadru Săștinean, p. 97). Este imaginea simbol, atroce de vie, cu trupul acceptând această realitate, cu mintea făcând inventarul unui prezent etern, bazat pe simțuri: poftă, miros, văz, gust…

Multe poezii au sensul dincolo de Styx, Dumitru Hurubă stă pe mal și privește, e un dincolo asumat, acceptat, implacabil. Este și tratamentul - trecutul care poate năvăli peste prezent. Rămâne lucid, cu poezia drept scut, „rugăciune păgână”, încredințat că lumea este destul de încăpătoare de ambele părți.

Pe malul Styxului există o stare bine fixată, anotimpul toamnă definește momentul: „Și vine Toamna cu de toate/ Dar mai ales cu vânt și ploi!/ Organizată-n triste gloate/ Vin corbii negri peste noi” (Vine Toamna!, p. 55).

Volumul ne prezintă câteva date despre autor, cărțile publicate, premiile, activitatea. Este un bilanț care redă cărarea spre Styx…

Dincolo de realitatea crudă, personală, se mai transmite un mesaj: există o boală în lume, totul are un sfârșit, tratamentul este provizoriu, suferința scrie istoria. Până la urmă, vorba poetului Marin Sorescu: Ne-am îmbolnăvit de moarte într-o zi când ne-am născut…

Și asta este pentru fiecare, o democrație necesară… „O, da, cântam de toate,/ Era un amalgam,/ Cântam ce nu se poate,/ Dar nu mă sinchiseam!” (Când nu-mi pasă de lume…, p. 47).  

 

 

Constantin Stancu

*Text publicat în rev. ”Vatra veche”, nr.1/2025

 

*Dumitru Hurubă, La mal de Styx…, poezii, 113 pagini, Târgu Mureș, Editura Vatra veche, 2024. Prefața Doina Bălțat; Note pe ultima copertă: Simona Mihuțiu și Flori Simona Țene. Lector: Nicolae Băciuț.

Revista „Vatra veche”, nr. 1/2025. Sumar, semnal, cultura în cetate