luni, 24 februarie 2025

O bucată de istorie pentru mine...

 

O bucată de pepene roșu

 

 

Mă retrag în locuri pustii, îmi rezerv

o bucată de istorie doar pentru mine,

între ierburi fragile și insecte care se mișcă în cămara zilei.

O bucată de istorie ca o bucată de pepene roșu,

dulce, zemos, cu diamante reci.



                                                                                           

Ascult cuvintele rostite de un actor sau de o femeie,

nu pot preciza, au citit cândva acest manuscris,

poți regla glasul acela, să fie de femeie sau bărbat,

de copil sau moroi, dispozitivul este îngăduitor cu mine la fel ca moartea. 

Oamenii vorbesc pasionați de mitul acela cu Degetul lui Dumnezeu… 

 

Doar atingi cu degetele cuvintele și

ele năvălesc peste tine ca roua, ca insectele.

Nu ești singur în pustiu, oamenii comunică oricum peste capul tău,

glasul lor acoperă vorbele lui Dumnezeu.

S-ar părea că-n lume nu există războaie,

foamete, ciumă, migrații, animale carnivore,

doar o lumină ne învăluie, 

ca o manta de soldat

din Al Doilea Mondial, la Stalingrad, la Berlin, în Curbura Carpaților…


Constantin Stancu Hațeg ©

Andrei Moldovan, CÂNTEC SPRE SEARĂ, Editura Școala Ardeleană, 2024. Volum memorial, la 75 de ani de la nașterea lui Andrei Moldovan (2 februarie 1949 - 29 octombrie 2020)




 

Festivalul CONCURS INTERNAȚIONAL DE CREAȚIE LITERARĂ „TITEL CONSTANTINESCU” , 2025. Reguli, termene, premii. Editura Rafet și cartea de fiecare zi


 

Anișoara-Violeta Cîra, REVERII CRITICE, Editura Waldpress, 2024... Semnal, câteva note



 

Revista „Actualitatea literară”, nr. 133/2025. Semnal, câteva semne, literatura acum, eseu, proza, cronici, cărți, scriitori. Literatura cu Nicolae Silade și colaboratorii săi


 

marți, 11 februarie 2025

Istoria, prieteni, un aisberg la promoție

 

Istoria





 

Care sunt evenimentele cele mai importante:

cele mărunte de fiecare zi,

având etichetele lipite corect pe fața lor?

Cele importante, care se petrec din când în când,

la intervale mari de timp,

când apare câte un aisberg la promoție și

violonistul își execută bucata muzicală

deasupra lui, la o vioară de gheață?

 

În această dimineață lumina calcă-n picioare munții,

undeva există o ghilotină bine ascuțită,

sub ferigi mari, aspre și verzi…


Constantin Stancu Hațeg ©

 

Ion Popescu-Brădiceni, evadatul din Scriiptoria, poezia ca sens în viață

 

Ion Popescu-Brădiceni, evadatul din Scriiptoria

sau

zicere despre cuvântul care nu există…

 

Ion Popescu-Brădiceni este dedicat literaturii în stilul vechilor cronicari, dar se lasă dus de valul modernismului temperat, atent la noile curente care fac valuri în lumea culturală. Are sistem literar construit pe stâlpii clasici ai culturii, este deschis spre noi curente, declară o democrație a cuvintelor care pot forma poemul. Se dorește a fi un adept al transmodernismului, transumanismului, a post literaturii care păstrează filonul de bază, cel a pulsului vieții în poeme. Cu volumul de versuri IEȘIREA SPRE CER, apărut la Editura Pim în anul 2024, cititorul este întâmpinat cu multe surprize și alinturi lirice. Alege sonetul ca formă de exprimare, se simte bine în cușca acestuia, îl propulsează spre cititori cu energii vechi și noi. Se lasă dus de val, cuvintele îl întâmpină și el alege să rămână în siajul acestora, cu bucuria celui care descoperă lumea din versurile armonioase. Cuvintele îi sar în față ca leoaicele, el acceptă agresivitatea lirică. Pensulează între experiment, construcție, inspirație, cânt cu eleganță și bucurie.   


Volumul are o prefață sinceră, pledează pentru transmodernism, explică fenomenul prin magia unei alchimii lirice, prin atenția acordată fiecărui sonet, modelarea lui sub forțele proprii, acceptul vechilor reguli verificate de istoria literară universală. Există o realitate pe care poetul o supune transformărilor succesive, sub forțele vechi ale literaturii, actualizând mesajul sub imperiul culturii, a schimbărilor de paradigmă, a jocului scriiturii, a unui spirit ludic aparte, de parcă cineva râde în Rai. Vibrațiile vieții se simt, ele ordonează sonetul după linii de forță, făcându-l armonios. Adept al exprimării simple despre lucruri complexe, în poezie năvălesc cuvintele de fiecare zi, ele dau forme agreabile ideilor. Folclorul are locul lui, amprenta românească se percepe prin melodia generată de cuvinte, de credințele simple, curate, de ziceri.

„Sonetul meu, oricare ar fi, e cheia cu care mi-am, în fine, deschis inima. Iubind poezia, cred că am izbutit să mă apropii de însuși izvorul creației, din care, ca să-mi astâmpăr setea, am băut cu acea cupă graalică spre <<a mă înzeii>>; însă altfel, apostatic și, din această pricină, fiindu-mi intactă <<gloria viziunii>>”… (pp. 7-8).

Există un nucleu solid, formele se schimbă în funcție de context, experiențele personale și cele universale sunt asimilate în versuri, atenția, fantezia și umorul fin vin în întâmpinarea cititorului. Se sugerează scopul  în viață, apoi condiția umană generală și condiția umană personală a fiecăruia, poezia pulsează în creuzetul frumuseților literare. Se simte respectul pentru o viață dedicată artei, responsabilitatea în fața timpului, a oamenilor și a „criticilor mei”, cum se exprima Poetul, asimilarea culturii din toate vremurilor, așa cum este cunoscută până în prezent, plus revelația ca impuls creator…

Lectura volumului ne descoperă o structură riguroasă a construcției poetice, există o grotă-uter din care vin toate vibrațiile, un cuib de foc, apoi evadarea din patria poetului, Cartea formată din toate cărțile lumii.

Sonetul are un loc aparte, CELADOR, este artă și știință, construcție bazată pe forța creației umane, așa cum a primit-o de sus. Sonetul este locul unde poetul își exersează libertatea spirituală dusă la nivel absolut, forțând ieșirea spre Cer… Tentația absolutului vine de la sine, se încearcă a se reface Cetatea Poemului.  Căutările sunt necesare, există o secundă de grație în care se întâlnesc cuvintele și adevărul. Mitul este și el prezent, vine din spaimele omului în căutarea ieșirii spre Cer. Reguli subtile bântuie prin câmpiile frumosului, ele ordonează și tind spre metasonet. Se repetă tema oglinzilor, creația se mulează în cuvânt, acesta se oglindește în mintea omului, se reflectă în sonet, o restituire prin cuvinte.

Poetul preferă să ne transmită și o postfață, conștient de complexitatea demersului. Cititorul va înțelege că totul se revalorifică, este abolită zona ambiguă, subiectivitatea are rolul de a modela o lume presupus reală, mărind nevoia de căutare și siguranță sub umbra unui poem bine așezat în matrice.  

O declarație pe proprie răspundere: „Citindu-mi aceste compoziții aparent simple, aparent <<superficiale>>, vă declar cu conștiința descărcată de prejudecăți stupide că vă puteți din nou bucura că orice creație literară autentică este mai întâi de toate o formidabilă acumulare de informații și de pure de formativități, instructiv-educative dar li marcate de văzduhul fanteziei și matrița fondatoare care este folclorul românesc și european” … (pp.145-146).

De remarcat titlurile și moto-rile legate de sonete, repere în câmpia de texte, semnificative și cu semnificație: grota-uter; alchimie fatală; întoarcerea la arhetip; cheia lucrurilor; magnet vrăjit; negustorul de matrițe; metasonet cu maci; limba poezească; balada Marelui Nimic; casa timpului dintre Poteci etc.

Pe de altă parte, primim mesaje din istoria culturii, ca experiențe personale cu impact universal: „Versul își are originea în plăcerea omenească de aparentă egalitate, parșivă” ( E.A Poe: Esența versului, p. 32).

„Poezia este ca un vis al științei” (Johan Huizinga, Homo ludens, p. 38). „Văzduhul mi-e cuibul, și dorm ca hulubul cu aripa strânsă” (Shelly, Norul, p. 102) etc.

Sonetul este forțat să intre în matrița inițială, una primordială, lansată la Început: redefinirea sonetului; arta sonetului; sonet fantast; transmodel fantast; sonet crucial; sonet filozofic; sonet după Dosoftei; metasonet; sonet în oglindă; metasonet în oglinda mării: trisonet de inimă albastră etc. Titlurile sunt semnificative și reflectă preocuparea pentru un model actual care să păstreze semnele dintâi, poetul forțând limbajul bazat pe ideea de cub perfect, preluată de la Nichita Stănescu.

Sunt multe idei și teme în sonete, ele reprezintă o lume construită cu migală. Despre literatură, poetul susține: „Pricina și sensul literaturii este viața fără de moarte. Poezia se confruntă cu însăși coloana vertebrală a gândirii în imagini. Nichita Stănescu mizează pe tensiunea semantică spre cuvântul care nu există, pe care nu l-a găsit. Poetul creează semantica unui cuvânt care nu există” (p.17).

Ieșirea spre cer nu este numai titlul volumului, proiectul bazat pe poezie, este chiar poemul: „Ieșirea spre cer e definitivă./ Moartea-i o divă absolută./ Îmi rămâne-vor manuscrisele/ în vreo arhivă numerotate. O SUTĂ” (p. 24).

Toate operele literare aparțin unui club, el formează mobilierul din comunitatea celor care scriu cu ființa lor mesajul: „Am să mă închin la străvechiul club/ Scriblerus. Desenând străinul cub,/ litere sacre și într-un târziu/ templul în care fi-voi chiar viu/ zidit. Iar Frumusețea o să-și ardă/ pe-un grâu cu maci iluzia bastardă/ lăsându-mi sarcina mereu cumplită/ de a nu cădea în veșnica-i ispită ” (p. 26).

Întâlnirea dintre el și ea reprezintă întregirea, este drama unui argonaut îndrăgostit de propria-i călătorie, chipuri care prind viață, se leagă de magia din natură și artă, iubirea ca atracție și întregirea arhetipului ce-l purtăm în noi: „Iubito, de-ai veni în mine/ sărutând poala pădurii,/ ți-aș săruta și eu/ îngenuncheat, condurii” (p. 58).

Întâlnirea cu divinul din noi, prin sonet și printr-o realitate asumată, cu Iisus, deși nu este menționat numele, doar sugestie și sens, devine esențială, cerșetor și păstrător de taine, cu semnele simple: pâinea și vinul; și semnul regal, crinul… „La mine-n poartă poposi un ins,/ cu părul alb pe umeri și prelins./ O arătare stranie, în haine/ de cerșetor și păstrător de taine/ graalice. Cum poarta mi-e deschisă/ (croită dintr-un arbore de tisă),/ intră-n pridvorul cu ferestre-n cer/ și prinse grai: „Eu mi-s prizonier/ în lumea asta ticăloasă…” (p. 91).

Exemplele pot continua, peisajul liric este consistent, în unele texte se apelează la folclor, motivul fiind un bocet de final, o tânguire după cele create și cele dorite: „Mergi în pace, om frumos,/ și călare și pe jos./ Și cât o fi câmp mănos/ să mergi, omule, pe jos./ Cât o fi iarba în rouă/ ia-o-n mâinile amândouă…”; finalul este o deschidere spre cer, un salt: „…o să-nveți și tu să mori,/ omule cu gânduri-nalte: oază lumii celeilalte” (pp. 99-100).

Volumul merită o analiză mai completă din partea specialiștilor în teoria comunicării și literaturii, prezentele note doar rețin câteva semne despre alchimia sonetului și despre istoria unui suflet însetat de cer. Sunt enumerați numeroși poeți și cronicari îndrăgostiți de frumos care au intrat sun arcadele poeziei, autorul făcând numeroase trimiteri și notații. Construcția literară domină textele, spasmul liric vine din exercițiul concret asupra fiecărui poem, sonet, mesaj.

Cum afirmă autorul, există un secret al omului îndrăgostit de Grădina sa, formele răzbat creația, dar există sâmburele care susține cămările sonetului…

 

 

Constantin Stancu


 

*Ion Popescu-Brădiceni, IEȘIREA SPRE CER, poezie, 157 pagini, Iași: Editura Pim, 2024. Cu date despre autor și cărțile sale pe copertele interioare.

Text apărut în rev. „Acolada”, nr. 1/2025

Revista „ACOLADA”, nr. 1 (208)/2025. Semnal, sumar, semn literar



 

INTRODUCERE ÎN TEORIA ANTREPRENORIATULUI - Lansare de carte, autor Prof. univ. dr. habit. Daniel Metz, 27 februarie 2025


 

miercuri, 5 februarie 2025

EMINESCU - ITINERAR VIENEZ



 

Dan Toma Dulciu a publicat în anul 2024 o carte aparte: EMINESCU – ITINERAR VIENEZ, o carte de colecție, apărută cu sprijinul Asociației „Mihai Eminescu” – Viena. Din păcate, au apărut doar 20 de exemplare, ediția a fost îngrijită de Nicolae Băciuț, în contextul sărbătoririi Zilei Limbii Române la Viena, 31 august 2024, pe traseul Viena 2017 / Târgu Mureș 2024. La finalul cărții avem câteva date despre autorul ei, a publicat în numeroase reviste, printre altele a fost/ este creator al „Muzeului Virtual Eminescu” – platformă digitală sau a primului film documentar dedicat lui Eminescu. O astfel de carte ar merita mai multă atenție din partea mediului cultural românesc. Se poate da o lege pentru Ziua Culturii Naționale. Nu se poate da o lege pentru a se naște Eminescu!

Cultura e puterea popoarelor, scria Eminescu în notele sale. Cultura e dinamică, putea fi găsită în locuri speciale, în parcuri, în cafenele, restaurante, pe stradă. În locuința sa umilă din capitala imperiului, el studia profund, își făcea o cafea la o mașină cu spirt. Când era absorbit de idee, de temele abisale ale creației sale, uita de sine, nu lua cina la fel ca ceilalți camarazi, ruga pe cineva să-i aducă o gustarea modestă, continuând să lucreze, abandonat total operei.

C STANCU HATEG ©

ANIVERSARE: DUMITRU HURUBĂ - 80


 


În bastonul boieresc

 

LA  COLȚUL  VREMII

 

alunec printre desenele târgului

dau binețe trecătorilor

       ca pe ulițele satului cândva

și mă preumblu liniștit

       în baston boieresc



 

pe-aici se-ngustează și-apoi pier pe rând

                      porțile cerului

veacu-i clipă

nașterea-i piramidă și scară

 

eu vin și tot vin

       de-a valma ci ivirea mea repetabilă

               în cruce și mormânt

       cerșind veșnicii la colțul vremii

 

Aurelian Sârbu

 

sâmbătă, 1 februarie 2025

Am avut noroc: DUMNEZEU MĂ IUBEȘTE!

 

Ziua în care m-a iubit Dumnezeu

 

Treceam strada cu voioșie, ca-n zilele bune,

pe trecerea de pietoni un șofer drogat a trecut pe lângă mine

cu autoturismul în care înghesuise cam o sută de cai puternici,

de rasă, de pe vremea lui Burebista sau Solomon.



Am avut noroc: Dumnezeu mă iubește!


Altă dată, un șofer drogat a trecut cu autoturismul lui decapotabil,

i-am văzut chipul și surâsul de diamant,

m-a trântit pe asfalt, mi-a rupt piciorul drept.

Am înțeles că Dumnezeu mă iubește,  nu am murit,

doar m-a rănit, îmi voi reveni după un timp,

măsurat cu grijă de domnul polițist și de medicul legist,

folosind aceeași unitate de măsură.


Altă dată-altă dată, aceeași întâmplare tristă,

chiar pe trecerea de pietoni,

m-a lovit în plin, am murit de bună voie și nesilit de nimeni.

La înmormântarea mea prietenii șopteau:

„L-a iubit Dumnezeu, l-a dus acasă, într-o lumea mai bună,

cu alți oameni, alte chipuri, alte limbaje…”.


C Stancu, Hațeg ©

 

 

 

Dumitru Hurubă, LA MAL DE STYX, poezia ca bocet... „Atmosfera de mal de Styx este creionată prin versuri cizelate până la esență, limpezi: iarba tăiată, toamna mereu prezentă, bolile care ne șubrezesc existența, amintirile care abundă, ploaia care vine ca o sentință, timpul crud, neiertător, poezia ca bocet sau țipăt mut”

 

Despre virtuțile minciunii la malul Styxului…

 

 

Toate lucrurile au un final, iar omul este și el limitat. Literatura oferă un spațiu de eternitate, scriitorul o simte, o redă prin textele sale. Unul efemer la nivel de istorie. Dumitru Hurubă a împlinit în anul 2024 optzeci de ani, a sărbătorit cu optzeci de cărți scrise evenimentul. Dedicat literaturii prin cărți de umor, morală, cărți despre personalități ale culturii și științei, despre scriitori din panoplia universală și din țară, prezent în revistele literare și evenimentele literare, el vine cu o concluzie despre drumul parcurs. O carte cu titlul simbolic și direct: La mal de Styx…, apărută la Editura Vatra veche la final de an 2024, director Nicolae Băciuț. Colaborarea dintre cei doi a fost intensă, editura i-a oferit ocazia să depună mărturie despre istoria personală, undeva la limita dintre a fi și a nu fi. Titlul este reprezentativ pentru temele poeziilor incluse, perspectiva este una de trecere.


Tema morții este una presantă, a fost abordată de numeroși scriitori, autorul cunoaște paradigma din lecturi, experiență, căderi și urcușuri. Frica de moarte este una esențială pentru specia umană, sub imperiul ei omul, presat de limite, reușește să evadeze din capcana existențială prin viața lui. Dumitru Hurubă convertește energiile negative în literatură, este preocupat de scriptul filmului vieții, de mărturia sa, de spovedania în stil literar, ocolește impactul. Poeziile au un stil clasic, asimilat de la Eminescu, Topârceanu, Minulescu etc. Ritmul și rima dau substanță poeziilor, le introduce în sfera acceptabilă cititorului preocupat de destin și predestinare. Mesajul este limpede, curat, filmul are un fond literar pertinent, chiar dacă, pe unele locuri, autorul repetă temele și ideile sale, dar acestea au o altă sonoritate prin ideile abordate. Copilăria, tinerețea revin în meditațiile poetului, locurile unde a trăit, tânăr sau matur. Contextul social al vremii sale este schițat simplu, cu tușe reale și corecte. Literatura este prezentă ca un mod de viață, unele poezii fac trimitere la genurile literare, la erorile făcute de unii scriitori sau la modele trecătoare.

Atmosfera de mal de Styx este creionată prin versuri cizelate până la esență, limpezi: iarba tăiată, toamna mereu prezentă, bolile care ne șubrezesc existența, amintirile care abundă, ploaia care vine ca o sentință, timpul crud, neiertător, poezia ca bocet sau țipăt mut. Personaje care eșuează prin incultură, superficialitate, aparențe, falsă mândrie, limbaj licențios… Câinii latră fals, brotac nervos, păsările care vestesc finalul, vântul șuieră a vals, flux-refluxul vieții. Da, maidanezi profesioniști, vise rebele, vara buimacă, nimic nu mai respectă vechiul protocol… O enumerare a elementelor care definesc contextul, starea, existența, ruina, speranța tristă, tragedia optimistă. Umor, șarm, luciditate cu străluciri de oțel…  El a observat lumea în care a trăit, pesimismul este acoperit de un umor elegant, de o morală subtilă sau directă, de „tristețe roz”. Chiar prima poezie dă tonul restului textelor: „Pe unde iubeam odată/ Și visam copilării,/ Acum iarba e tăiată/ Și cresc numai bălării” (Folclorică, p. 13).

Legendele lumii sunt integrate în tragedie. Există o continuitate în ceea ce privește destinul uman. Locurile au importanța lor, au atins ființa poetului: Andricani, Săștina, Parcul Dendrologic din Simeria, taraba din piață, strada pe unde trece o femeie cu stil nou etc. Realitatea se revarsă în versuri cu energia trecutului. Omul descurcăreț, este bine prins în cadrul vremurilor: știe să dea din coate, adică să parvină prin orice mijloace, are vorbele acide, dar departe de gramatica uzuală: „Azi trecură toate-toate -/ Promovezi cu incultură/ Dacă știi să dai din coate/ Completat cu dat din gură;/ Căci așa urcară unii:/ Pas cu pas, mai pe tăcute/ Și-n virtuțile minciunii/ Sunt valori… recunoscute!” (Nu mai cred…, p. 33).

Tinerețea este un atu pentru femeia care trece pe stradă, este o prezență, dar una de exterior: „Cum treceai infatuată,/ Și frumoasă ca o zee,/ Mi s-a părut așa, deodată,/ Că ești diavol nu femeie” (Vedenie, p. 21).

Cam peste toate textele se simte umbra timpului, curgerea lui inexorabilă, dă meandre în viața omului, gravitația timpului apasă peste toate: „Cronos umblă cu vopsitul:/ Mi-a făcut părul cărunt/ Și-acum râde-afurisitul/ Batjocoritor și crunt;/ Mi se bagă-n existență/ Ba cu-un sfat, ba cu-un verdict/ De mă simt ca-n penitență/ După un final edict;” (Cronos – Prefăcutul…, p. 81).   

Boala afectează ființa, autorul o spune direct, vine o vreme când toate se stabilesc brutal în trupul fragil, limitat. Lista este lungă: simptome, dureri, organe în ruină, sunt chestii; proprietar de spondiloză, gastrită prietenoasă, culmile mirării, mintea ca o redută, o părticică din stern, un joc de loz în plic… Dar concluzia analizelor medicale în laboratorul personal este una reală: „Și acum, că toate sunt în floare,/ La junghiuri și afecțiuni,/ Ia să vedem ce nu mă doare,/ Căci toate par a fi minciuni” (p. 74).  Dumitru Hurubă rămâne lucid, în fond ar putea fi o listă și cu ceea ce nu mai doare. Poezia o suportă, cuvintele au ceva sănătos de real…

Portretul atins de vremuri este creionat în câteva versuri: „Sunt un ins, un oarecare,/ Și nu mă feresc să spun,/ Căci zic unora urare/ Încât jură că-s nebun… (Zice unul…, p. 90).

Există o casă de acasă, imaginea familiei de sărbători, cu bucate pe masă, cu mirosul hranei sănătoase, de la țară: „Lăsați mândria la o parte,/ Căci fasolea cu ciolan,/ Ne face să uităm de moarte,/ Să salivăm pavlovian… (Cadru Săștinean, p. 97). Este imaginea simbol, atroce de vie, cu trupul acceptând această realitate, cu mintea făcând inventarul unui prezent etern, bazat pe simțuri: poftă, miros, văz, gust…

Multe poezii au sensul dincolo de Styx, Dumitru Hurubă stă pe mal și privește, e un dincolo asumat, acceptat, implacabil. Este și tratamentul - trecutul care poate năvăli peste prezent. Rămâne lucid, cu poezia drept scut, „rugăciune păgână”, încredințat că lumea este destul de încăpătoare de ambele părți.

Pe malul Styxului există o stare bine fixată, anotimpul toamnă definește momentul: „Și vine Toamna cu de toate/ Dar mai ales cu vânt și ploi!/ Organizată-n triste gloate/ Vin corbii negri peste noi” (Vine Toamna!, p. 55).

Volumul ne prezintă câteva date despre autor, cărțile publicate, premiile, activitatea. Este un bilanț care redă cărarea spre Styx…

Dincolo de realitatea crudă, personală, se mai transmite un mesaj: există o boală în lume, totul are un sfârșit, tratamentul este provizoriu, suferința scrie istoria. Până la urmă, vorba poetului Marin Sorescu: Ne-am îmbolnăvit de moarte într-o zi când ne-am născut…

Și asta este pentru fiecare, o democrație necesară… „O, da, cântam de toate,/ Era un amalgam,/ Cântam ce nu se poate,/ Dar nu mă sinchiseam!” (Când nu-mi pasă de lume…, p. 47).  

 

 

Constantin Stancu

*Text publicat în rev. ”Vatra veche”, nr.1/2025

 

*Dumitru Hurubă, La mal de Styx…, poezii, 113 pagini, Târgu Mureș, Editura Vatra veche, 2024. Prefața Doina Bălțat; Note pe ultima copertă: Simona Mihuțiu și Flori Simona Țene. Lector: Nicolae Băciuț.

Revista „Vatra veche”, nr. 1/2025. Sumar, semnal, cultura în cetate