marți, 11 iulie 2023

Dosar GALA POEZIEI ROMÂNE CONTEMPORANE, Alba-Iulia, 2023

 

Sâmbătă 10 iunie 2023, cu începere de la ora 17, a avut loc la Muzeul Principia din Alba Iulia, Gala Poeziei Române Contemporane, eveniment de referință în lumea literară. A fost organizat de Consiliul Județean Alba (președintele acestei consiliului, domnul Ion Dumitrel, a fost present și activ, încurajând poeții, iubitorii de literatură și muzică), de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga“ Alba,  de Uniunea Scriitorilor din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. De asemenea, filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România s-a implicat activ, contribuind la organizarea, desfășurarea și susținerea poeților prezenți, fie că au recitat, fie că au participat activ, prin președintele Cornel Nistea. Din partea județului Hunedoara a participat: scriitorul Dumitru Tâlvescu și alți iubitori de poezie. 


Gala Poeziei Române Contemporane este un eveniment notabil de poezie română actuală, inițiat de Uniunea Scriitorilor din România, care se implică la Alba Iulia, convocând o mare parte a celor mai valoroși poeți români ai momentului, cu generozitate și profesionalism.

Cu ocazia evenimentului prezent, au citit din creația proprie: Adrian Alui Gheorghe, Horia Bădescu, Mircea Bârsilă, Markó Béla, Gabriel Chifu, Vasile Dan, Horia Gârbea, Ovidiu Genaru, Vasile Igna, Ioan T. Morar, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Ion Pop, Marta Petreu, Savu Popa, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Marcel Vișa și Varujan Vosganian.

Domnii Răzvan Voncu și Cristian Pătrășconiu, cunoscători ai fenomenului literar de azi, i-au prezentat pe cei 19 poeți prezenți la Gala Poeziei Române Contemporane, cu fraze scurte și esențiale. Au avut loc câteva momente muzicale oferite de Laura Orian (voce) și Cristian Alexievici (pian), în buchetul poetic desfășurat cu suflet și încântare.

Evenimentul a fost intregral transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga“ din Alba Iulia; evenimentul poate fi oricând (re)văzut: https://www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaLucianBlagaAlba.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu