sâmbătă, 14 octombrie 2023

Salonul Hunedorean al Cărții - 2023... Eveniment cultural de ținută în lumea literară

 

Salonul Hunedorean al Cărţii,  Ediţia a XXII-a, s-a desfășurat în perioada 10 octombrie 2023 – 13 octombrie 2023, patru zile de sărbătoare spirituală. Fiecare zi a fost o zi plină, o zi încărcată de semnificații, semne, sentimente, schimb de idei. Perioadă în care iubitorii de literatură, cunoaștere, frumos au putut să fie mai aproape de cărţi, de scriitori, de edituri şi de bibliotecari. Să se regăsească în paginile atâtor cărți. Tuturor autorilor care au fost prezenţi la salon organizatorii le doresc multă inspiraţie, succes, lecturi din partea cititorilor în continuare. Editurilor și-n anul acesta au reușit să fructifice manuscrise interesante pe care le-au promovat cu multă căldură, organizatorii au pus la punct un sistem de sonorizare bun, cu impact la publicul prezent.

În data de 10 octombrie 2023, ora 10, la deschiderea evenimentului a fost tumult şi multă lume, mulți tineri, reprezentanți ai organizatorilor, apoi au fost lansări de carte ale unor dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi scriitori hunedoreni. Programul zilnic a fost între orele 10-20, unele ore au fost mai bine fructificate de iubitorii de carte, în funcție de programul de muncă sau de la școală.


De fapt, în fiecare an, la începutul lunii octombrie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează cea mai amplă manifestare culturală anuală: Salonul Hunedorean al Cărții. Salonul a fost o manifestare culturală de înaltă ținută, un îndemn la lecturi datorită editorilor, bibliotecarilor, librarilor și

scriitorilor care au fost prezenți prin discursurile lor, prin sesiunea de autografe, prin dialogul viu, uneori punctat cu muzică bună...

S-a lansat și revista „Piedestal”, o revistă de cultură și artă a județului Hunedoara în prezența redactorilor revistei.

Dintre oficialități au fost prezenți domnul Costel Avram, managerul județului, din partea Consiliului Județean Hunedoara, domnul Ioan Sebastian Bara, directorul Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva.

Dintre personalitățile prezente la salon putem remarca pe scriitorul și publicistul Radu Paraschivescu, prof. dr. Adrian Năstase, istoricul Adrian Cioroianu, preotul Constantin Necula.

Scriitorii hunedoreni au fost prezenți și ei: Paulina Popa, Dumitru Hurubă, Mariana Pândaru, Radu Igna, Dumitru Tâlvescu, Camelia Ardelean, Daniel Marian, Daniel Mariș, Doina Bălțat, Constantin Stancu etc.

Din Deva au fost prezente editurile: Accent Media, Călăuza v.b., Cetate Deva, Danimar, Editura Episcopiei Devei și Hunedoarei, Emia, Karina, Paula, SETRAS, Vultur ZM.

Un moment aparte a fost susținut de Editura Vatra Veche din Târgu Mureș, prin directorul Nicolae Băciuț, care a prezentat cărțile publicate de scriitorul Hunedorean Dumitru Hurubă, un portret de scriitor așa cum apare în volumele publicate cu generozitate.

Au fost prezenți și jurnaliștii, ei au realizat reportaje, fotografii, scurte filme documentare. Fotografiile și filmele sunt prezentate pe contul de Facebook a bibliotecii și pe contul de Youtube, de asemenea, prin grija organizatorilor.


A consemnat Constantin Stancu


Fotografii: BJ Deva; colaj C stancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu