miercuri, 2 octombrie 2024

Globalizarea războiului, de la triburi la popoare, de la popoare la națiuni, de la națiuni la grupe de națiuni și imperii...

 

Globalizarea războiului

 

Iranul a anunțat în data de 2 octombrie 2024 că atacul său cu rachete asupra Israelului, s-ar  fi sfârșit. A fost cel mai puternic atac asupra statului Israel. Dacă va exista o nouă provocare din partea Israelului, războiul se poate continua. Moartea stă la ușă și așteaptă în Orient. Se pare că Israelul și Statele Unite, aliați, au transmis că vor riposta împotriva Iranului. O nouă criză se profilează: un conflict regional mai amplu… Poveste veche de peste 3000 de ani, așa cum începuturile sunt transmise prin Biblie, cu Isac și Ismael, cu Esau și Iacob… Cum se împacă religia, ca forță a păcii și liniștii, cu propaganda de război? Principiul vechi, tribal, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte este actual? Iisus a mers pe ideea păcii, a iertării, și Dumnezeu ne-a iertat prin Fiul Său. Care sunt principiile care animă lumea, oamenii politici, liderii religioși? Făcătorii se pace se pot numi copiii lui Dumnezeu, toți liderii religioși consideră că fac o slujire pentru divinitate. Sunt ei oare copiii lui Dumnezeu? Mai dramatic, în Ucraina se luptă două popoare numite creștine… O lume în derivă, cu un picior în vremea triburilor. Războiul de la triburi la popoare, de aici la națiuni, la grupe de națiuni, imperii, un fel de globalizarea războiului.  


În cursul zilei de 1 octombrie 2024, marina americană a interceptat mai multe rachete iraniene care se îndreptau spre Israel, iar forțele britanice au supravegheat zona, de asemenea, în eforturile de a preveni o escaladare a conflictului. Pe de altă parte, luptele dintre Israel și gruparea Hezbollah din Liban continuă, în ciuda apelurilor pentru un armistițiu din partea Națiunilor Unite, Statelor Unite și Uniunii Europene, altor state. Israelul a dat drumul bombardamentele asupra suburbiilor din sudul Beirutului, cu o bază susținută de Hezbollah, sprijint de Iran. S-au evacuat persoanele din acea zonă. Hezbollah a raportat că a reușit să respingă forțele israeliene care încercau să se infiltreze în localitatea libaneză Adaisseh.

Teheranul, prin canalele oficiale, a afirmat că a fost o acțiune defensivă, având ca țintă exclusivă obiectivele militare israeliene. Trei baze militare israeliene au fost în vizor, ca răspuns la atacurile Israelului împotriva liderilor militanți din Liban și Gaza, precum și agresiunile împotriva Hezbollah. Se așteaptă ca răspunsul Iranului să fie mai puternic dacă Israelul va reacționa la acest atac masiv cu peste 300 de rachete.

Tensiunile cresc pe măsură ce conflictul din Liban, care durează de aproape un an, atinge noi cote. În ultima perioadă, luptele s-au intensificat. Israelul declanșând o operațiune terestră și bombardamente intense asupra regiunilor controlate de Hezbollah.

Dramatic, războiul are efecte, aproape 1.900 de persoane au fost ucise și peste 9.000 rănite în Liban.Luptele au fost intense, au generat victime de război, majoritatea fiind înregistrate în ultimele două săptămâni. Vești triste. Războiul a intrat într-o logică religioasă  greu de controlat.

Națiunile Unite au în program o reuniune pentru a dezbate conflictul din Orientul Mijlociu, iar Uniunea Europeană a propus un armistițiu imediat.


Foto: Doi gândaci se luptă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu