luni, 15 aprilie 2019

Un motan curajos...


DIK

Ieri seară am constatat că Dik a dispărut.
Am fost trişti, pisoiul acela blond ne înveselea, era viaţă în stare pură, nealterată, avea un curaj nebun, nu-i păsa, risca totul pentru a-şi urma instinctul. L-am primit în dar de la prieteni, l-am primit şi imediat s-a acomodat cu noua sa familie, era curat, jucăuş şi pupăcios. Nu era pretenţios la mâncare, se juca întotdeauna până la epuizare. Aveam o minge de tenis de masă galbenă şi era o adevărată plăcere să-l priveşti în plină mişcare, cu viteză în reacţii, cu ochiul atent, cu reflexe extraordinare. Nu era un termen de comparaţie cu un sportiv, cu un fotbalist, era prins de joc până la ultima fibră. Avea curajul de a se urca în pomii cei mai înalţi şi de a vâna, era un joc totul, cu energie şi agilitate, era vânătorul.
Serile erau de poveste, ne făcea curte şi dorea să-şi arate afecţiunea faţă de noi, cu un tors profund şi sincer, râdeam şi adormeam fericiţi pentru că viaţa era lângă noi, în stare pură, fără fiţe, fără talente de doi bani, fără condiţii. Limita dintre viaţă în sine şi joc era mică, el lua totul aşa cum era, un animal care accepta jocul celor mari.
A dispărut şi nu realizăm încă ce singuri suntem, poate într-o zi va reveni ... 

Avea curajul de a o provoca pe Lessie, căţeluşa, se jucau amândoi, nici pomeneală de rivalitate în aceeaşi casă, toţi erau egali, toţi se puteau accepta. Într-o zi Lessie a săpat o groapă pentru că era activă, imediat şi Dik a săpat groapa sa în faţa ei, la câţiva centimetri de gura căţeluşei, se imitau, se căutau, se jucau. Erau un model …
Am făcut tot felul de supoziţii, poate s-a rătăcit, poate a fost atacat de un câine străin care nu-l cunoştea, poate a fost furat de copii pentru că era frumos şi unic. Credem că e la o altă familie, astfel va avea cele necesare, nu ne putem imagina altceva …şi poate veselia continuă …
Acum Dik a dispărut, poate va reveni şi noi, cei maturi, vom reinventa jocul pentru a fi fericiţi într-o lume în care mişcarea spre cele simple e necesară, Dik a ştiut să ne facă să uităm de tristeţea lumii printr-un simplu salt. 

Constantin Stancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu