luni, 1 aprilie 2024

Voicu Lăzăruț: POVESTEA EURO -2024... „Cât mai trăim trebuie să ne bucurăm de sport, mai ales că-l vedem de data asta din fotoliu, nu ca pe vremuri pe dealuri de unde”

 

    Campionatul European de Fotbal -  

EURO2024 din Germania 14.06-14.07

 

 

Mi-am adus aminte că, timp de 40 de ani am fost reporter de sport și am încercat să fac o avanpremieră la EURO-2024. Am făcut-o, ca o broșură program de pe vremuri pentru cei care n-au timp și nici dorința de a consulta informațiile sportive apropiate. De aceea, Revista Banchetul mi-a acordat, de 4-5 ani, o rubrică sport pe care vreau s-o fac documentată, ca pe vremea lui Cristian Țopescu. Următorul număr al revistei va fi mai amplu pentru că din 26 iulie începe cea mai dorită și curată manifestare a lumii sportului-Olimpiada Paris-2024. Mai întâi, să dăm drumul informațiilor EURO2024...


Dreptul de organizare a Euro sau CE-2024 a fost acordat UEFA încă din 1958. La acest eveniment, din anul acesta, participă 24 de echipe calificate din preliminarii europene. Primele două clasate din fiecare grupă se califică alături de alte 4 națiuni de pe locul 3, cele cu cel mai bun golaveraj și care merg în optimi. Sponsorul principal-Adidas lansează cu acest prilej versiunea cosmică de minge care poartă denumirea din dragoste de fotbal...în limba germană...

Fiind unul dintre cele mai importante evenimente din Europa, cu cei mai importanți și mari sponsori germani, americani și chinezi se preconizează ca ediția 2024 să fie urmărită de peste 3 miliarde de telespectatori, asta ca să se vadă că cei ce trăiesc în pace și prietenie beneficiază de importanță, organizare, fonduri, prime și publicitate de la cele mai importante societăți comerciale și de mass-media. România s-a calificat la acest EURO pentru a șasea oară, după ce o mai făcuse în 1984, 1996, 2000, 2008 și 2016. La acest EURO- 2024 s-a calificat cu multă ambiție și dorință dintr-o grupă omogenă, dar calificarea de pe locul I i-a adus dreptul de cap de serie, care i-a dat cea mai favorabilă grupă de la Campionatul European German.

Participă toate marile puteri fotbalistice din Europa, cu performanțe în trecut, la C.E.-astfel Germania, ca țară organizatoare s-a calificat direct, ea are 3 ediții câștigate, altele națiuni ca Spania-3, Franța-2, Italia-2, ultimul titlu fiind cucerit în fața Angliei pe Wembley, la penaltiuri, Cehia-1, Olanda, cărora le place să li să zică batavii din Țările de Jos, au o ediție câștigată, Danemarca au o ediție câștigată după ce nu se calificase la turneul final, au profitat de descalificarea Iugoslaviei, cu fotbaliștii care veneau de pe plaje, Portugalia adevăratului Rege Ronaldo are o ediție, chiar și Grecia are una în 2004...și incredibil marea forță a Fotbalului – Anglia nu are câștigată nicio ediție. Iată ce-ți aduce războiul, Tavariși Putin, deși Rusia=URSS a câștigat un CE, în 1960 și a fost participantă la toate edițiile, nu mai trag azi la poarta Brandenburgă cu mingea, ci doar cu tunul, racheta și tancul în oropsiții ucrainieni, cu care ne vom înfrunta noi, aprig și decisiv în grupa F. Pacea și sănătatea sunt lucrurile tot mai rare, cele mai dorite de Lume, de miliarde de iubitori de fotbal care iubesc acest sport ca o religie, cel care le oferă puțină bucurie și dorință de a mai trăi, incă o ediție, încă un eveniment, încă o zi din Spectacolul Lumii.

În Germania reunită, grație lui Gorbaciov - UN RUS LUMINAT, se va desfășura în perioada 14 iunie-14 iulie 2024 acest EURO, cu participarea a 24 de echipe, repartizate după criteriul valoric, în 6 grupe după cum urmează:

Grupa-A -Germania, Elveția, Scoția, Ungaria

Grupa-B -Italia, Croația, Spania, Albania

Grupa-C -Slovenia, Danemarca, Anglia, Serbia

Grupa-D -Polonia, Austria, Franța, Olanda

Grupa-E -România, Belgia, Slovacia, Ucraina

Grupa-F -Cehia, Turcia, Portugalia, Georgia

Această a XVI-a ediție a fost acordată, ca organizare Germaniei, țara cu cea mai bună bază materială, cu stadioane mari, medii, toate moderne, noi și luxoase, niște splendori arhitecturale a căror capacitate variază de la Stadionul Olimpic din Berlin, cu 74.461 de locuri, Munchen cu Alliantz-Arena-70.076 locuri, Dortmund-65.849, Gelsenkirchen-54.740, până la cele medii, la Dusseldorf-51.031, Koln-49.827, Frankfurt-48.387, Leipzig-42.959...Condițiile de joc, participare, tehnică video, și de gazon vor fi de excepție...ca la nemți...!

Trofeul care se acordă câștigătoarei - Henri Delaouay este prezentat ca siglă în toate orașele germane în postere imense în jurul cupei sunt 24 de felii de tort inscripționate cu steagul fiecărei națiuni participante, iar elipsa cupei reflectă forma Stadionului Olimpic, în plus, fiecare dintre cele 10 orașe gazdă au propriul logo, mai mic, dar care să prezinte atracțiile turistice și stadioanele din cele mai importante orașe mari.

Sloganul oficial, cel general al turneului, a fost ales cu multă grijă istorică, prin concursul unor mari ziariști sportivi și președinți de cluburi, cu frica endemică ca nu cumva să aibă niște reminiscențe din anul 1936. A fost desemnat un slogan demn și simplu, unul care să promoveze în Lume, în special în Europa divizată, diversitatea și incluziunea. El este scris în două limbi ale unor popoare care s-au războit și omorât în lupte seculare de/pe teritorii. Sună sloganul principal ca o goarnă de trezire a națiunilor, pentru pace și prietenie între popoare, ca înainte...?! United by Football=Vereint im Herzen Europas...adică pe românește = Uniți prin fotbal...Uniți în inima Europei. Și, mingea Adidas poartă un nume de iubire de fotbal tradus Dragostea de fotbal-Fusballeliebe, iar mascota este haiosul ursuleț Albert, prezentate spectatorilor și telespectatorilor prin două sentimente nespecifice poporului german, dar des altoit cu milioane de emigranți, printre care și 1,2 milioane de români, mult mai veseli.

Toți românii sperăm într-o participare fastuoasă cu o ieșire din grupă, dacă nu e prea mult, la ce fotbal avem în țară. Vom fi prezenți în Germania cu zeci de mii de români care nu mai suntem nici săraci, nici interziși în capitalism lor. Deși suntem țara care transmite prin onorantul post ProTv 32 de meciuri, cele mai multe și bineînțeles cele ale grupei noastre după cum urmează:

    17 iunie, ora 18, Belgia-Slovacia la Frankfurt

    17 iunie, ora 15 România-Ucraina la Munchen Alianz-A

    21 iunie, ora 15 Slovacia-Ucraina la Dusseldorf

    22 iunie, ora 21 Belgia-România la Koln

    26 iunie, ora 18 Slovacia-România la Frankfurt

    26 iunie, ora 18 Ucraina-Belgia la Stuttgart

     Dragi germani ! O lună vă vom invadam țara, cu flori, urale și zâmbete, nu ca voi, în 1940, ca să vă cucerim cu fotbalul nostru latin, cam prea plin de optimism și politică și cu valoare mediocră. Sperăm să trecem de grupe, și toți ne punem nădejdea în jucătorii care evoluează în străinătate și în niște tineri pe care nu putem să nu-i iubim, că plângem alături de ei la TV, ei la imn și noi,... la finalul unor jocuri. Ne prezentăm la acest EURO2024 cu mândrie, dorințe, speranțe, cinste și orgoliile unor tineri talentați ca: Drăgușin, Man, Mihăilă, Moruțan, Hagi, Moldovan, Rațiu, Coman, Drăguș, cu mai experimentații Stanciu, Burcă și Alibec, cu toții provenind de pe tot cuprinsul țării noastre bogate în de toate, cu mulți, toți și netoți...! Echipa este formată de băiatul lui Anghel Iordănescu, un ins capabil, tăcut și inteligent. Să sperăm că are și-un pic de noroc. Vom fi, cu siguranță reprezentați la EURO și de 4-5 arbitrii de valoare mondială recunoscută din care în mod sigur va face parte: Istvan Kovacs, Ovidiu Hațegan, Sebastian Colțescu, și de câțiva asistenți tușieri.

Vom fi prezenți cu demnitate, disciplină și fericire la toate meciurile Naționalei, cu zeci de mii de români și germani veniți din România care vor cânta imnul și vor aplauda spectacolul fotbalistic ca niște cunoscători. Eu, care am călătorit mult și greu, ca un amărăștean prin multe țări, am un pic de orgoliu naționalist, că de data asta nu vom mai fi priviți în Lume Mare ca niște săraci, cerșetori sau emigrați. La toate meciurile vor fi oameni care doar se bucură de prosperitate și respect în Țară și vor să arate lumii și altora că nu mai suntem niște amărâți, cerșetori și hoți și, că venim din cea mai frumoasă țară a Europei și că la noi este mereu, și soare, și zăpadă, și păduri, și grâu, și e bine că e Pace !

Cât mai trăim trebuie să ne bucurăm de sport, mai ales că-l vedem de data asta din fotoliu, nu ca pe vremuri pe dealuri de unde. Iar, la o lună de la acest eveniment mult dorit vine unul memorabil - Olimpiada Paris-2024. Ne facem analizele, ne luăm hapurile și ne străduim, chiar ne făgăduim intim să mai trăim un pic, încă un eveniment drag ! Ne trebuie ochi buni, inimă fără trepidații, nervi de oțel în corp de Adam.        

                                      Voicu Lăzăruț 28-martie 2024                              

                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu